Přeskočit na obsah

Fan-club-penguin.cz

Den pí 2015

Den pí se na ostrově poprvé slavil od 12. do 18. března a to na přání hráčů, kteří si ho odhlasovali v anketě. (řecké písmeno π) je speciální číslo, která udává poměr mezi obvodem kruhu a jeho průměrem (kromě mnoha dalších důležitých využití v matematice, fyzice a technice). Běžně se slaví 14. 3. (anglicky 3/14), protože π se přibližně rovná 3,14, a to pojídáním koláčů kruhového tvaru, neboť v angličtině se koláč i pí vyslovují páj. Odvážnější také mohou soutěžit v tom, kdo si zapamatuje více číslic (pí je zvláštní v tom, že má za desetinou čárkou nekonečné množství číslic).

Koláč symbolizující pí
(zdroj)

Už ve městě návštěvníky upoutaly šipky s písmenem pí vyobrazeném na borůvkovém koláči.

Když je hráč následoval, dorazil na oslavu, která byla příhodně umístěna před školou. U vchodu do dolu stála tabule, kde si člověk mohl prohlédnout grafické znázornění pí a vzorečků pro výpočet obvodu a obsahu kruhu a po celé „místnosti“ byly poházeny koláče. Pokud by se někomu zdálo, že je na zemi, zdech a střechách koláčů ještě málo, mohl tam nějaký hodit, jako by to byla sněhové koule.

Do okolí školy také zavítali GaryRookiem – první aby nás seznámil se zajímavostmi týkajícími se pí a několika experimentálními recepty na koláče, druhý pak plánoval se oněmi koláči natláskat. I s plným zobákem však zvládal předvádět své proslulé vtípky, využívaje koláčů jako munice.

Různí lidé chápou svátky různě